program

Kobieta, która odeszła

The Woman Who Left / Ang babaeng humayo
reż. Lav Diaz
Filipiny 2016, 229’
film z napisami polskimi i angielskimi
bilety: 15 zł
Slow Cinema
20 sie 2017
18:00
Dom Ludowy

Filmy Lava Diaza (m.in. Florentina Hubaldo, CTE, 12. NH; Kołysanka do bolesnej tajemnicy, 16. NH), jednego z tuzów azjatyckiego kina, od dawna stanowią istotny punkt w programie kolejnych edycji Nowych Horyzontów. Bohaterką jego najnowszego dzieła jest Horacia, kobieta niesłusznie wtrącona do więzienia na trzydzieści lat. Tuż przed końcem wyroku dowiaduje się, kto faktycznie popełnił zarzucaną jej zbrodnię. Przez trzy dekady świat zdążył zmienić się na gorsze, jednak Horacia ze stoickim spokojem obmyśla plan zemsty na byłym kochanku. Diaz wrzuca swoją bohaterkę w dziki i nieznany świat Filipin końca lat 90., w którym bezwzględna przemoc i ciągłe porwania obywateli są na porządku dziennym. Brutalna rzeczywistość zmusza Horacię i wielu jej podobnych do zakładania masek, bycia kimś innym. Reżyser bezustannie każe bohaterom analizować wartości moralne i brać udział w niekończącej się walce o własne dusze. Najnowszy film Lava Diaza został nagrodzony Złotym Lwem na festiwalu w Wenecji. 

opracowanie: Sławomir Wasiński

Lav Diaz

(właściwie: Lavrente Indico Diaz) Urodził się na Filipinach w 1958 roku. Studiował w Mowelfund Film Institute. Status autora filmowego zyskał dzięki unikalnemu stylowi. Zajmuje się nie tylko reżyserią, lecz także pisaniem scenariuszy, produkcją, jest autorem zdjęć i muzyki. Ponadto bywa aktorem i pisze poezje. Nagradzany na wielu światowych festiwalach, dał się poznać jako twórca wielogodzinnych dzieł złożonych z długich, statycznych ujęć.

Wybrana filmografia:

2008 Melancholia

2011 Siglo ng Pagluluwal / Century of Birthing

2012 Florentina Hubaldo, CTE

2013 Norte, honiec historii / Norte, Hangganan ng Kasaysayan / North, the End of History

2014 Z tego, co było, po tym, co było / Mula sa Kung Ano ang Noon / From What Is Before

reżyseriaLav Diaz
nagrody i festiwaleMFF w Wenecji 2016 – najlepszy film
scenariuszLav Diaz
zdjęciaLav Diaz
montażLav Diaz
obsadaCharo Santos-Concio, John Lloyd Cruz, Michael De Mesa, Nonie Buencamino, Shamaine Buencamino, Mae Paner, Mayen Estanero, Marjorie Lorico, Lao Rodriguez, Jean Judith Javier
producentRonald Arguelles, Lav Diaz
produkcjaSine Olivia Pilipinas, Cinema One Originals
językfilipiński
barwacz.-b.

Zobacz także