program

somnilokwie

somniloquies
reż. Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
Francja 2017, 73’
film z napisami polskimi i angielskimi
bilety: 15 zł
Slow Cinema
23 sie 2017
20:00
Dom Ludowy

Somnilokwia to fachowe określenie mówienia przez sen. Dion McGregor, broadwayowski tekściarz, był najsłynniejszym sennym mówcą, jakiego udało się zdokumentować. Jego nocne monologi: odjazdowe i surrealistyczne, perwersyjne i zabawne, nagrywał przez kilka lat kolega, z którym dzielił malutkie mieszkanko w Nowym Jorku. McGregor śnił na głos całe lata 60., wprowadzając słuchaczy w świat swoich podświadomych tęsknot i niecenzurowanych emocji. Kiedy rozum śpi budzą się upiory – nocne dramaty McGregora zaludniają karły do wynajęcia, roznegliżowane wampy o platynowych odcieniach bikini, autostopowicze porywający karetki. somnilokwie są jak wizyta w śpiącym ciele. Na początku filmu słyszymy zapraszający głos McGregora - Czekałem na was. Wejdźcie - i dalej po nitce jego narracji wchodzimy do wewnętrznego świata śniącego umysłu, podczas gdy na ekranie oglądamy nieostre kontury śpiących ciał. Im dalej w film, tym bardziej wyraziste stają się ciała na ekranie, a sny bardziej deliryczne. Véréna Paravel i Lucien Castaing-Taylor, twórcy Harvard Sensory Etnography Lab, stworzyli kilka najbardziej eksperymentalnych filmów dokumentalnych ostatniej dekady. W każdym z nich, tak manipulując obrazem i dźwiękiem, by dać widzowi nie tyle obraz pokazywanego zjawiska, co stworzyć iluzję zmysłowego doświadczenia. somnilokwie są ich najbardziej awangardowym przedsięwzięciem, porzucającym już zupełnie dokumentalny porządek, zbliżające się do koszmarów sennych z malarstwa Francisa Bacona czy nocnej fenomenologii Philippe’a Grandrieux.

opracowanie: Ewa Szabłowska

Lucien Castaing-Taylor

Urodził się w 1966 roku w Liverpoolu. Wykłada na Harvardzie, gdzie kieruje także Sensory Ethnography Lab. Zadebiutował krótkimi filmami Made in USA i In and Out of Africa zrealizowanymi razem z Ilisą Barbash, z która nakręcił również nagradzany Sweetgrass. Lucien Castaing-Taylor jest także profesorem na wydziale sztuk wizualnych i autorem multimedialnych instalacji, takich jak The High Trail i Bedding Down. Od 2008 pracuje z Vereną Paravel, z którą zrealizował nagradzonego wielokrotnie Lewiatana, uznanego za najlepszy film dokumentalny 2013 roku.

Filmografia:

1990 Made in USA (współreż, kr.m.)

2001 In and Out of Africa (współreż, kr.m.)

2009 Sweetgrass (współreż.)

2010 The High Trail (kr.m.)

2012 Bedding Down (kr.m.)

2012 Lewiatan / Leviathan (współreż.)

2017 Somniloquies (współreż.)

Véréna Paravel

Urodziła się we Francji. Antropolożka i reżyserka filmowa. Pracuje w Sensory Ethnography Lab i Film Study Center na Harvardzie. Zadebiutowała krótkim metrażem 7 Queens. Kolejny jej film, Interface Series, to pięć krótkometrażówek nakręconych przy użyciu Skype'a. Jej film Foreign Parts, zrealizowany wspólnie z J.P. Śniadeckim, był nagradzany na wielu festiwalach; otrzymał m.in. Best First Feature Award i Special Jury Award na festiwalu w Locarno. Od 2008 pracuje z Lucienem Castaing-Taylorem, z którym zrealizowała nagradzanego wielokrotnie Lewiatana, uznanego za najlepszy film dokumentalny 2013 roku.

Filmografia:

2008 7 Queens (kr.m.)

2010 Interface Series (kr.m.)

2010 Foreign Parts (współreż., dok.)

2012 Lewiatan / Leviathan (współreż.)

2017 Somniloquies (współreż.)

reżyseriaVéréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
scenariuszVéréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
zdjęciaVéréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
montażVéréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
dźwiękVéréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
producentValentina Novati, Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel
językangielski

Zobacz także

literatura
22-26 sierpnia
Rezydencja Joanny Mueller
natura
14 sierpnia 15 sierpnia 9 września 10 września
Slow joggingprowadzenie: Waldemar Kamiński