program

Zmierzch

Nightfall
reż. James Benning
USA 2011, 98’
bilety: 15 zł
Slow Cinema
6 lip 2017
20:00
Dom Ludowy
8 wrz 2017
20:00
Dom Ludowy

Now is here, here is now – śpiewał przed laty Clannad na ścieżce dźwiękowej serialu o Robin Hoodzie i gromadzie leśnych banitów. Podobnie James Benning próbuje czas i przestrzeń połączyć w umyśle widza w nierozerwalną całość. Wizualny zapis w czasie rzeczywistym kładącego się spać dnia rozbraja bezpośredniością i wabi poezją o matematycznej precyzji. Pozostawienie nas w środku lasu, wśród wibrującej w uszach ciszy i kakofonii dźwięków leśnych ptaków, przywołuje skojarzenie z Waldenem Henry’ego Davida Thoreau i eksperymentem prostego życia z dala od miejsc skażonych ludzką cywilizacją. Choć bezpośredni ogląd świata zewnętrznego jest niemożliwy, warto podjąć próbę zbadania jego granic.

opracowanie: Ludwika Mastalerz

James Benning

Urodził się dwa lata przed zakończeniem II wojny światowej w robotniczej rodzinie imigrantów z Niemiec, w Milwaukee w stanie Wisconsin. Stypendium sportowe uzyskane dzięki grze w baseball pozwoliło mu zdobyć wyższe wykształcenie matematyczne. Zamiast pagonów w Wietnamie wybrał posadę belfra, pracując z dziećmi pochodzącymi z najniższych warstw społecznych. Dyplom szkoły filmowej uzyskał, pod zwierzchnictwem Davida Bordwella, dopiero w wieku 33 lat, mając już na koncie kilka krótkometrażowych wprawek. Jego minimalistyczne filmy w równym stopniu opowiadają o fotografowanych obiektach, co o warunkach możliwości ich rejestracji. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty we Wrocławiu od 2005 roku konsekwentnie pokazują nowe realizacje Benninga, których oryginalna forma skazuje je na dryfowanie pomiędzy kinem i galerią.

Wybrana filmografia:

1971 Did You Ever Hear That Cricket Sound? (kr.m., dok.)

2004 13 jezior / 13 Lakes (dok.)

2004 Ten Skies (dok.)

2007 RR (dok.)

2007 Rzut oka / Casting a Glance (dok.)

2009 Ruhr (dok.)

2011 Dwadzieścia papierosów / Twenty Cigarettes (dok.)

2011 Ścieżki / Small Roads (dok.)

2011 Zmierzch / Nightfall (dok.)

reżyseriaJames Benning
scenariuszJames Benning
zdjęciaJames Benning
montażJames Benning
producentJames Benning
językbez dialogu

Zobacz także