program

Fall Equinox

reż. James Benning
USA 2016, 64’
bilety: 15 zł
Slow Cinema
9 lip 2017
20:00
Dom Ludowy
10 wrz 2017
20:00
Dom Ludowy

Światło zmienia się w ciągu dnia. Możemy to zobaczyć zarówno w Spring Equinox, jak i w Fall Equinox, wiosną i jesienią. I może te niewielkie zmiany są znacznie ważniejsze od przejścia ze światła do ciemności? Zmieniają to, na co patrzymy. A na co właściwe patrzymy? Mówiąc oględnie: na przyrodę. Tak, to taka przyroda z boku drogi; w odludnym miejscu, jednocześnie wyjątkowym i zwyczajnym. Te obrazy przypomniały mi, że to sposób, w jaki patrzymy na rzeczy, czyni je wyjątkowymi. Pewne rzeczy można zobaczyć tylko wtedy, gdy ma się odpowiednie narzędzia postrzegania. Mój wzrok błądził po całym ekranie – rzeczy do odkrycia czekały nie tylko w kolejnym obrazie; w każdym obrazie było ich wiele naraz. Mamy tu do czynienia z koncepcją nieistniejącego czasu, koncepcją jednoczesności. Widma poruszające się w kadrze, przechodzące z kadru w kadr – a może jednak nie, może to tylko iluzja, coś, co chcielibyśmy tam zobaczyć? Kolejne spojrzenie, kolejny obraz, a jednak ten sam. Nagły ruch, niczym lecący ptak. Rzeczy ukryte - wprost na widoku. O czym w gruncie rzeczy są oba te filmy? Zdaje się, że tak naprawdę oba traktują o lecie. O tym, jak lato nas zmienia.

opracowanie: Patrick Holzapfel, mubi.com

James Benning

Urodził się dwa lata przed zakończeniem II wojny światowej w robotniczej rodzinie imigrantów z Niemiec, w Milwaukee w stanie Wisconsin. Stypendium sportowe uzyskane dzięki grze w baseball pozwoliło mu zdobyć wyższe wykształcenie matematyczne. Zamiast pagonów w Wietnamie wybrał posadę belfra, pracując z dziećmi pochodzącymi z najniższych warstw społecznych. Dyplom szkoły filmowej uzyskał, pod zwierzchnictwem Davida Bordwella, dopiero w wieku 33 lat, mając już na koncie kilka krótkometrażowych wprawek. Jego minimalistyczne filmy w równym stopniu opowiadają o fotografowanych obiektach, co o warunkach możliwości ich rejestracji. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty we Wrocławiu od 2005 roku konsekwentnie pokazują nowe realizacje Benninga, których oryginalna forma skazuje je na dryfowanie pomiędzy kinem i galerią.

Wybrana filmografia:

1971 Did You Ever Hear That Cricket Sound? (kr.m., dok.)

2004 13 jezior / 13 Lakes (dok.)

2004 Ten Skies (dok.)

2007 RR (dok.)

2007 Rzut oka / Casting a Glance (dok.)

2009 Ruhr (dok.)

2011 Dwadzieścia papierosów / Twenty Cigarettes (dok.)

2011 Ścieżki / Small Roads (dok.)

2011 Zmierzch / Nightfall (dok.)

reżyseriaJames Benning
scenariuszJames Benning
zdjęciaJames Benning
montażJames Benning
producentJames Benning

Zobacz także