program

Spring Equinox

reż. James Benning
USA 2016, 64’
bilety: 15 zł
Slow Cinema
7 lip 2017
20:00
Dom Ludowy
9 wrz 2017
20:00
Dom Ludowy

Tytuł Spring Equinox (równonoc wiosenna) w wykonaniu Jamesa Benninga, mistrza kina obserwacyjnego, może oznaczać tylko jedno: studium gry światła w wiosennym krajobrazie, w dniu, w którym jego awers i rewers osiągają równowagę.  Spring Equinox to zaproszenie do niespiesznej, wysublimowanej analizy postrzegania, do poświęcenia całej uwagi przyjrzeniu się i wsłuchaniu w krajobraz. Nakręcony w jeden dzień na zachodnich zboczach pasma Sierra Nevada w środkowej Kalifornii, film Benninga odrzuca pocztówkowe kadry przedstawiające wspinaczkę i przeciwstawia się majestatycznym ujęciom pejzażu, skłaniając widza do głębszej refleksji. Ujęcia są statyczne i spokojne, ale ta ich nieruchomość pozwala docenić majestatyczną prostotę ptaków szybujących unisono, dobiegających zza kadru porykiwań trzody, czy triumfalnego pochodu osadzającej się mgły. 

opracowanie: Ava Tews, Screen Slate

James Benning

Urodził się dwa lata przed zakończeniem II wojny światowej w robotniczej rodzinie imigrantów z Niemiec, w Milwaukee w stanie Wisconsin. Stypendium sportowe uzyskane dzięki grze w baseball pozwoliło mu zdobyć wyższe wykształcenie matematyczne. Zamiast pagonów w Wietnamie wybrał posadę belfra, pracując z dziećmi pochodzącymi z najniższych warstw społecznych. Dyplom szkoły filmowej uzyskał, pod zwierzchnictwem Davida Bordwella, dopiero w wieku 33 lat, mając już na koncie kilka krótkometrażowych wprawek. Jego minimalistyczne filmy w równym stopniu opowiadają o fotografowanych obiektach, co o warunkach możliwości ich rejestracji. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty we Wrocławiu od 2005 roku konsekwentnie pokazują nowe realizacje Benninga, których oryginalna forma skazuje je na dryfowanie pomiędzy kinem i galerią.

Wybrana filmografia:

1971 Did You Ever Hear That Cricket Sound? (kr.m., dok.)

2004 13 jezior / 13 Lakes (dok.)

2004 Ten Skies (dok.)

2007 RR (dok.)

2007 Rzut oka / Casting a Glance (dok.)

2009 Ruhr (dok.)

2011 Dwadzieścia papierosów / Twenty Cigarettes (dok.)

2011 Ścieżki / Small Roads (dok.)

2011 Zmierzch / Nightfall (dok.)

reżyseriaJames Benning
scenariuszJames Benning
zdjęciaJames Benning
montażJames Benning
producentJames Benning
językbez dialogu

Zobacz także

film
6 lipca 8 września
Zmierzchreż. James Benning, 98’
film
9 lipca 10 września
Fall Equinoxreż. James Benning, 64’
teatr
5 lipca 12 lipca 6 września
Traktat o manekinachWierszalin