program

Nostalgia

Nostalghia
reż. Andriej Tarkowski
Włochy, ZSRR 1983, 125’
film z napisami polskimi i angielskimi
bilety: 15 zł
Andriej Tarkowski
14 sie 2017
20:00
Dom Ludowy
6 wrz 2017
19:00
Dom Ludowy

Nostalgia opowiada o rosyjskim poecie, Andrieju Gorczakowie, i jego podróży do Włoch śladami rodaka Maksima Bieriezowskiego – XVII-wiecznego kompozytora, który po powrocie do Rosji popełnił samobójstwo. Pierwszy nakręcony poza granicami ZSRR film Andrieja Tarkowskiego to, jak mówił sam reżyser, opowieść o poczuciu wykorzenienia, którą odczuwają Rosjanie po opuszczeniu własnego kraju. Dzieło Tarkowskiego to ciągłe balansowanie na granicy rzeczywistości i wyobraźni, ujęte w doskonałą wizualną formę. Andriej Tarkowski otrzymał za reżyserię Nostalgii nagrodę na MFF w Cannes.

 

Andriej Tarkowski

(1932-1986) syn poety Arsienija, wybitny reżyser i scenarzysta. Studiował orientalistykę, brał udział w kilku wyprawach geologicznych na Syberię. Ukończył szkołę filmową (WGIK) w 1960 roku pracą dyplomową Mały marzyciel, liryczną impresją o perypetiach ucznia szkoły muzycznej, która uzyskała nagrodę w Nowym Jorku i została wprowadzona do dystrybucji. Międzynarodową sławę zdobył zrealizowanym w 1962 roku Dzieckiem wojny (Złoty Lew w Wenecji), wstrząsającym studium zniszczonego przez wojnę dzieciństwa. W latach 1966-1979 w ZSRR zrealizował filmy: Andriej Rublow, Solaris (wg. St. Lema), Zwierciadło i Stalker. Realizacja Andrieja Rublowa trwała kilka lat, ten wspaniały fresk historyczny z życia XV-wiecznej Rusi zdobył nagrodę FIPRESCI na MFF w Cannes. Tarkowski miał wiele problemów z cenzurą, konfliktów z władzami politycznymi i niezrealizowanych projektów. W 1984 roku zdecydował się na emigrację. Za granicą powstały filmy Nostalgia i Ofiarowanie (Nagroda Specjalna w Cannes, 1986). Zmarł po ciężkiej chorobie w Paryżu w 1986 roku.

Filmografia:

1961 Mały marzyciel / Katok i skripka

1962 Dziecko wojny / Iwanowo dietstwo

1971 Andriej Rublow

1972 Solaris

1975 Zwierciadło / Zierkało

1979 Stalker

1982 Tempo di viaggio

1983 Nostalgia / Nostalghia

1986 Ofiarowanie / Offret

reżyseriaAndriej Tarkowski
nagrody i festiwaleMFF w Cannes 1983 - najlepszy reżyser, Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego
scenariuszAndriej Tarkowski, Tonino Guerra
zdjęciaGiuseppe Lanci
montażErminia Marani, Amedeo Salfa
obsadaOleg Jankowski, Erland Josephson, Domiziana Giordano
producentManolo Bolognini, Renzo Rossellini, Daniel Toscan du Plantier
produkcjaRai 2, Sovinfilm, Opera Film Produzione
językwłoski, rosyjski

Zobacz także