program

Paterson

reż. Jim Jarmusch
USA 2016, 113’
film z polskimi napisami
bilety: 15 zł
Jim Jarmusch
24 lip 2017
20:00
Dom Ludowy
13 wrz 2017
20:00
Dom Ludowy

Rewelacja festiwalu w Cannes i największe od wielu lat osiągnięcie artystyczne Jima Jarmuscha. Mimo upływu czasu twórca Truposza, bodaj największy buntownik kina amerykańskiego, wciąż nie łagodnieje. Stanowiący pochwałę codzienności Paterson to film zrobiony na przekór dyktatowi konsumpcji i efekciarstwa. Tytułowy bohater (wspaniały Adam Driver), kierowca miejskiego autobusu, prowadzi uporządkowane życie u boku kochającej żony. Rytm jego dni odmierzają kojące rytuały, spośród których najważniejsze okazuje się regularne pisanie wierszy inspirowanych twórczością Williama Carlosa Williamsa i Franka O’Hary. Codzienność mężczyzny wyznaczają także spotkania z całą galerią Jarmuschowskich ekscentryków – przeżywającym zawód miłosny kompanem od kufla czy wiecznie narzekającym kolegą z pracy, który zazdrości kumplowi optymizmu i pogody ducha. Jednak w pewnym momencie stoicki spokój Patersona ulega zakłóceniu. Bohater zostaje zmuszony do ponownego przemyślenia życiowej filozofii.

opracowanie: Piotr Czerkawski

Jim Jarmusch

Urodzony w 1953 roku w Akron w stanie Ohio. Jedna z najważniejszych postaci niezależnego kina w historii. Studiował w szkole filmowej New York Univeristy i w Cinémathèque Française. Jego mentorem był Nicholas Ray (reżyser Buntownika bez powodu), u którego asystował na planie. Dzięki sukcesom swoich pierwszych filmów, zwłaszcza nagrodzonego Złotą Kamerą w Cannes Inaczej niż w raju (1984), stał się symbolem nowego pokolenia niezależnego kina amerykańskiego i ulubieńcem krytyki. Często wykorzystywane przez niego połączenie specyficznego poczucia humoru i statycznych scen stało się na tyle charakterystyczne, że określenie „jarmuschowski” jest dziś zrozumiałe na całym świecie. Laureat m.in. Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes za krótki metraż (Kawa i papierosy III, 1994) i zdobywca mnóstwa innych nagród.

Wybrana filmografia:

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger Than Paradise

1986 Down By Law

1991 Noc na Ziemi / Night On Earth

1995 Truposz / Dead Man

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

2013 Tylko kochankowie przeżyją / Only Lovers Left Alive

2016 Paterson

2016 Gimme Danger

reżyseriaJim Jarmusch
scenariuszJim Jarmusch
zdjęciaFrederick Elmes
montażAffonso Gonçalves
dźwiękRobert Hein
obsadaAdam Driver, Golshifteh Farahani, William Jackson Harper
producentJoshua Astrachan, Carter Logan
produkcjaAmazon Studios, Animal Kingdom, K5 Film
polski dystrybutorGutek Film
językangielski

Zobacz także