program

Tylko kochankowie przeżyją

Only Lovers Left Alive
reż. Jim Jarmusch
Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cypr 2013, 123’
film z polskimi napisami
bilety: 15 zł
Jim Jarmusch
17 sie 2017
19:30
Dom Ludowy
19 sie 2017
20:00
Dom Ludowy

Tylko ci, którzy potrafią kochać, przetrwają – deklaruje Jarmusch. Bo choć jego bohaterowie są wampirami, przy życiu trzyma ich pielęgnowana od (setek) lat miłość. Adam jest uznanym muzykiem, mieszka w opustoszałym Detroit. Kiedy popada w depresję, z Tangeru przyjeżdża doń ukochana Ewa. Romantyczne chwile pary, która odrzuciła nagryzanie śmiertelników jako źródło pokarmu, zakłóca pojawienie się zwariowanej młodszej siostry Ewy... Film Jarmuscha to biblioteczka dla fascynatów, intertekstualna gęstwina nawiązań i puszczanych oczek. Z właściwą sobie melancholią i ciepłem autor odbudowuje nadpsuty przez potworki spod znaku Zmierzchu wizerunek wampira. Postaci traktuje czule i z powagą, czyniąc z nich pewną uniwersalną metaforę. Magnetyczna siła filmu to owoc nie tylko miłości, ale także równie inteligentnego co zaraźliwego humoru.   

koncert Jozefa van Wissema 

opracowanie: Anna Tatarska

Jim Jarmusch

Urodzony w 1953 roku w Akron w stanie Ohio. Jedna z najważniejszych postaci niezależnego kina w historii. Studiował w szkole filmowej New York Univeristy i w Cinémathèque Française. Jego mentorem był Nicholas Ray (reżyser Buntownika bez powodu), u którego asystował na planie. Dzięki sukcesom swoich pierwszych filmów, zwłaszcza nagrodzonego Złotą Kamerą w Cannes Inaczej niż w raju (1984), stał się symbolem nowego pokolenia niezależnego kina amerykańskiego i ulubieńcem krytyki. Często wykorzystywane przez niego połączenie specyficznego poczucia humoru i statycznych scen stało się na tyle charakterystyczne, że określenie „jarmuschowski” jest dziś zrozumiałe na całym świecie. Laureat m.in. Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes za krótki metraż (Kawa i papierosy III, 1994) i zdobywca mnóstwa innych nagród.

Wybrana filmografia:

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger Than Paradise

1986 Down By Law

1991 Noc na Ziemi / Night On Earth

1995 Truposz / Dead Man

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

2013 Tylko kochankowie przeżyją / Only Lovers Left Alive

2016 Paterson

2016 Gimme Danger

reżyseriaJim Jarmusch
nagrody i festiwaleMFF w Cannes 2013 - najlepszy soundtrack
scenariuszJim Jarmusch
zdjęciaYorick Le Saux
montażAffonso Gonçalves
muzykaJozef van Wissem
obsadaTilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt
producentReinhard Brundig, Jeremy Thomas
produkcjaRecorded Picture Company (RPC), Pandora Filmproduktion
polski dystrybutorGutek Film
językangielski

Zobacz także