program

Uczta

Foodies
reż. Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare
Szwecja 2014, 94’
film z polskimi napisami
bilety: 15 zł
Filmy kulinarne
19 lip 2017
20:00
Dom Ludowy

Są smaki warte każdych pieniędzy! Witamy w świecie foodies - maniaków dobrej kuchni i najbardziej wpływowych ludzi w kulinarnym biznesie. Ich pasją jest jedzenie, a misją - jadanie w najlepszych restauracjach świata. Grupa blogerów kulinarnych, uroczych i szalonych smakoszy, pokaże nam smak luksusu i świat wielkiej kuchni. Uczta to smakowity dokument o najlepszych restauracjach świata i tych, którzy je odwiedzają, aby za każdym razem doświadczyć prawdziwej rozkoszy dla podniebienia. 

Reżyserzy o filmie:

Chcieliśmy stworzyć portret ekstremalnej klasy wyższej zglobalizowanego społeczeństwa. Opowiedzieć o tych, których nie powstrzymują żadne ekonomiczne granice, którzy bez wahania wsiadają w prywatny samolot, żeby na drugiej półkuli zjeść posiłek złożony z lokalnych organicznych warzyw. Ten film daje widzowi dostęp do świata, który dla większości pozostaje zamknięty: najwyższej klasy światowej gastronomii. Podążamy za piątką bohaterów, największych gwiazd środowiska foodies, szukających najbardziej ekskluzywnych, nowych dań. Dzięki nim i ich reputacji zyskaliśmy dostęp do najwybitniejszych szefów kuchni i restauracji, do których nigdy wcześniej nie zaglądała kamera.

Smakosze:

Luxeat / Aiste Miseviciute - 30 lat, była supermodelka. Dorastała w litewskim Kownie w czasach, gdy zrobienie zakupów spożywczych było codziennym wyzwaniem. Pamięta długie kolejki do sklepów i radość, kiedy pojawiła się plotka o nadchodzącej dostawie bananów. Dziś żyje całkiem innym życiem. Podróżuje między luksusowymi apartamentami w Londynie i Paryżu. Aiste próbuje wszystkiego, ale nie tknie drobiu, ponieważ ma lęk przed ptakami. Nienawidzi w kuchni teatru i tworzenia spektaklu z gotowania, niedawno skrytykowała z tego powodu uznaną kopenhaską restaurację Relae.

Chudy Bib / Perm Paitayawat - Taj studiujący Szekspira w Londynie. Wschodząca gwiazda środowiska kulinarnego. Syn właścicieli firmy złotniczej spod Bangkoku i dziedzic ich fortuny. Ma mieszane, chińsko-tajskie korzenie. Towarzyszymy mu w podróży do znajdującej się w szwedzkim Jämtland restauracji Fäviken (jedna z dziesięciu najlepszych na świecie według rankingu Zagat). Ma obsesję na punkcie znajdowania nowych składników i kombinacji smakowych.

Andy Hayler - legenda środowiska foodies, mieszka w Londynie. Komputerowiec, autor innowacyjnego oprogramowania dla firmy Shell, niegdyś właściciel własnej, odnoszącej sukcesy firmy. Za czasów pracy na kierowniczym stanowisku podróżował po całym świecie, jadając w najdroższych restauracjach. Kiedy sprzedał firmę, postanowił każdego dnia próbować czegoś nowego. Towarzyszymy mu w podróży do Flocon de Sel, położonej w dalekiej alpejskiej wiosce restauracji, 108 miejscu z trzema gwiazdkami Michelina jakie odwiedza w 2012 roku.

Katie Keiko - młoda kobieta z Hongkongu. Nowa twarz w środowisku. Katie opowie, skąd bierze się jej chęć przynależenia do kulinarnego światka i pisania o nim.

Steven Plotnicki - prowadzi stronę Opinionated about dining. Niegdyś szycha w wydawnictwie płytowym, odpowiedzialny za pierwsze sukcesy RUN DMC, Roba Base'a, DJów EZ-Rock i Quik. Otwarcie krytykuje innych blogerów kulinarnych za brak wysublimowania i profesjonalizmu. Z tego powodu nie cieszy się w środowisku popularnością.

reżyseriaThomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare
scenariuszThomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare
zdjęciaSamuel Gonzalez, Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Philip Sundbom
montażCharlotte Landelius
muzykaJohan Berthling, Andreas Söderström
obsadaAndy Hayler, Katie Keiko, Aiste Miseviciute, Perm Paitayawat, Steven Plotnicki
producentMattias Nohrborg, Patrik Andersson, Fredrik Heinig
produkcja B-Reel Films
polski dystrybutorBest Film
językangielski

Zobacz także