program

Cooking Up a Tribute

reż. Luis Gonzalez, Andrea Gómez
Niemcy 2015, 87’
film z polskimi napisami
bilety: 15 zł
Filmy kulinarne
29 lip 2017
17:30
Dom Ludowy

Obojętnie, jak dobrym jesteś kucharzem, musisz uczyć się przez całe życie. Wiedzą o tym bracia Roca, którzy zdecydowali się zawiesić działalność swojej restauracji na pięć tygodni i wyruszyć w podróż. W jej trakcie odwiedzają cztery kraje, by przywieźć stamtąd przepisy na nowe dania. Przyrządzają je z szacunkiem dla "oryginalnych wersji", a jednocześnie reinterpretują je na swój własny, autorski sposób, adaptując do stylu swojej restauracji i hiszpańskiej kuchni. El Celler de Can Roca w Gironie to miejsce legendarne - ogłoszona najlepszą restauracją świata The World’s 50 Best Restaurants, ma trzy gwiazdki Michelin. Tworzy ją trzech braci pochądzących z rodziny od lat związanej z gastronomią: Joan, szef kuchni, Josep, sommelier oraz Jordi, szef cukierni. Kontynuując rodzinne i narodowe tradycje, przyczyniają się do rozwoju nowoczesnej kuchni hiszpańskiej i światowego fine-diningu.

Po pokazie zapraszamy Państwa na kolację meksykańską – "Kuchnia Fridy Kahlo" w restauracji Prowincja o godz. 20.00
cena biletu: 170 zł (z degustacją win)

Kuchnia meksykańska ma opinię jednej z najciekawszych na świecie - i jednej z najtrudniejszych. Kolację pod hasłem “Kuchnia Fridy Kahlo”, przygotują: Pamela Montellano López, szefowa kuchni Ambasadora Meksyku w Polsce oraz Łukasz Rakowski, szef kuchni Hotelu Cristal w Białymstoku. Menu złożone będzie z potraw przygotowanych zgodnie z tradycyjnymi przepisami kuchni meksykańskiej, którymi inspirowali się Frida Kahlo i Diego Rivera podczas wydawanych przez nich przyjęć.

Wydarzenie przygotowane wspólnie z Ambasadą Meksyku w Polsce

reżyseriaLuis Gonzalez, Andrea Gómez
scenariuszLuis Gonzalez, Javier Gullón, Andrea Gómez, Jesús de la Vega
zdjęciaJaime Rebato, Felipe Vara de Rey
montażNacho Ruiz Capillas
muzykaEsteban Testolini
obsadaJoan Roca, Jordi Roca, Josep Roca
produkcjaBBVA Contenidos
językhiszpański, angielski

Zobacz także