program

Dni, na które czekamy

Good Things Await / Så meget godt i vente
reż. Phie Ambo
Dania, Islandia 2014, 96’
film z polskimi napisami
bilety: 15 zł
Filmy kulinarne
12 sie 2017
17:30
Dom Ludowy

Niels Stokholm od 1975 roku jest właścicielem jednego najsłynniejszych gospodarstw w Danii o nazwie Thorshøjgaard. Ten pełen życia 80-latek to również jeden z najbardziej idealistycznych biodynamicznych rolników na świecie, traktujący naturę nie jak podwładnego, lecz partnera. Jego filozofia opiera się na trwałości i harmonii z naturą, a podejście do życia warunkuje szacunek do świata roślin i zwierząt, którym pozwala żyć w zgodzie z instynktami. Dla Nielsa czas mierzony zegarkiem nie istnieje. Nie traktuje on Thorshøjgaard i hodowli w kategoriach tu i teraz. Ma własną wizję dla przyszłych pokoleń, a przede wszystkim nadzieję, że Matka Ziemia pozostanie urodzajna przez następne tysiąc lat. Dzięki takiemu podejściu Niels wraz z żoną Ritą wytwarzają produkty w zgodzie z kosmicznym porządkiem, które chwalą sobie nie tylko zwykli konsumenci, lecz również najsłynniejsze restauracje na świecie, w tym kopenhaska NOMA. Taka filozofia życia i rolnictwa nie spotyka się jednak z poparciem duńskich władz, które straszą Nielsa wycofaniem licencji na hodowlę bydła i prowadzenie gospodarstwa. Czy duńskie prawo jest aż tak bezmyślne? Jakie interesy się za nim kryją? Czy działa ono na rzecz ochrony biodynamicznego modelu rolnictwa? Reżyserka filmu przez kilka lat dokumentowała życie Nielsa i jego zmagania z legislacyjną rzeczywistością. Film w medytacyjny sposób portretuje misję, jaką pełni ta niezwykła para rolników. Szanują naturę, traktują świat jako miejsce harmonii, które powinno rozwijać się w zrównoważony sposób po to, by zapewnić wszystkim istotom zdrową i bezpieczną przyszłość.

12 sierpnia 2017 (sobota), od godz.12.00 do końca dnia

Specjalne menu w Restauracji Prowincja

W związku z projekcją filmu Dni, na które czekamy zapraszamy do skorzystania ze specjalnego menu w Restauracji Prowincja. Potrawy będą do kupienia na miejscu. W supraskiej Prowincji "stare" spotka się z "nowym". W kuchni ramię w ramię staną Joanna Jakubiuk i Michał Arciszewski. Gdy kilkanaście lat temu poznali się w tym miejscu, ona była właścicielką i szefową kuchni ówczesnego Alkierza, on przyszedł odbyć szkolne praktyki. Razem gotowali i lepili pierogi. Mistrzyni i uczeń. Dziś on jest tu szefem kuchni i właścicielem, przekazuje wiedzę kolejnym kucharzom. Tego dnia znów spotkają się w kuchni jak równy z równym. W przyjaźni, która trwa do dziś, przygotują specjalne menu. Znów będzie można zjeść legendarne alkierzowe pierogi, które własnoręcznie na oczach gości ulepi Joanna Jakubiuk. Michał Arciszewski uzupełni menu swoimi daniami. To będzie dzień pełen wspomnień i najlepszych smaków. Kto choć raz zjadł pierogi Joanny, ten wie że warto jechać przez cały kraj, aby ich spróbować.

reżyseriaPhie Ambo
nagrody i festiwaleFull Frame Documentary Film Festival 2015 - najlepszy dokument
obsadaNiels Stokholm
produkcja Danish Documentary Production
polski dystrybutorAgainst Gravity
językduński, angielski

Zobacz także