program
fot. Małgorzata Pawłowska-Charyton

Dzika kuchnia: jadalne kwiaty i chwasty - warsztaty

prowadzenie: Małgorzata Pawłowska-Charyton i Małgorzata Anna Charyton
Bilety można zamawiać wyłącznie do godz. 20.00 w dniu poprzedzającym wydarzenie.
cena: 119 zł
6 sie 2017
10:00 - 13:30
Plantacja
13 sie 2017
10:00 - 13:30
Plantacja

Warsztaty zgodnie z ideą festiwalu łączą sztukę, kulinaria i naturę. Są spotkaniem i wspólnym przygotowaniem strawy, a artystyczny wymiar wydarzenia podkreśli przestrzeń instalacji Plantacja. Warsztaty będą prezentacją możliwości kulinarnych, jakie dają dzikie rośliny i kwiaty ogrodowe. Uczestnicy będą mogli zapoznać się z jadalnymi chwastami – od zbioru na chwastowiskach (próbki darni w skrzyniach), przez własnoręczne tworzenie nowych kompozycji smakowych, po degustację  różnych dzikich przysmaków.

Spotkanie rozpocznie zbiór roślin, a skończy dziko-kwiatowa uczta, w cenie warsztatów dodatkowo zupa z chwastów, przystawki z kwiatów i ziół, a na deser tort z chwastów i wino aromatyzowane chwastami. Uczestnikom zapewniamy wszystkie niezbędne materiały i produkty, zalecamy wygodny ubiór.

Małgorzata Pawłowska-Charyton

Projektantka i twórczyni naturalistycznych ogrodów, kwiatożerca i fascynatka dobrej kuchni, urodziła się i mieszka w Białowieży, matka.

Małgorzata Anna Charyton

Etnolożka i przyrodniczka, edukatorka, dziecko lasu wychowane na dobrej kuchni, mieszkanka Supraśla, córka.

Zobacz także