program
dystrybucja w Polsce: Kotai Entertainment

Kolacja inspirowana filmem "Uczta Babette"

(dystrybucja w Polsce: Kotai Entertainment)
cena: 170 zł (z degustacją win)
1 lip 2017
20:00
Prowincja

Kolację przygotują: Justyna Słupska Kartaczowska, szefowa kuchni i współwłaścicielka restauracji jadka we Wrocławiu, Marcin Popielarz, szef kuchni Białego Królika w Gdyni oraz gospodarz, Michał Arciszewski, szef kuchni i współwłaściciel restauracji Prowincja, wina wybierze Marcin Soćko. Czy w małej miejscowości na Podlasiu uda im się odtworzyć klimat niezwykłej tytułowej uczty? I czy tak samo mocno zadziała na gości? Przekonajcie się sami! 

Justyna Słupska Kartaczowska

Teraz szefowa kuchni z kilkunastoletnim stażem, kiedyś charakteryzatorka filmowa i teatralna. Mówi, że przez lata błądziła (m.in. studiując historię sztuki), aż wreszcie odnalazła swoją drogę i największą radością stało się dla niej gotowanie. Pracowała m.in. w warszawskich restauracjach Kręglickich, potem jako sous chef restauracji La Palme d'Or w Cannes (2** Michelin). Po powrocie do Polski zaczęła pracę w Hotelu Monopol, gdzie spędziła w sumie 6 lat, w tym połowę jako szef kuchni (w tym czasie szefowała również w warszawskiej Papu oraz we wrocławskim Sofitelu). To właśnie we Wrocławiu otworzyła na nowo słynną restaurację jadka, której jest współwłaścicielką (razem z Agnieszką Dyk) i szefową kuchni. Po latach fascynacji kuchnią francuską wraca do staropolskiej kuchni. W 2015 roku została wyróżniona przez Żółty Przewodnik G&M Polska dwoma nagrodami: Kobieta Szef regionu Dolny Śląsk-Wielkopolska oraz ogólnopolską nagrodą Kobieta Szef Roku.

Marcin Popielarz

Uczył się w zespole szkół gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku, a następnie przez cztery lata pracował w Hotelu Sheraton Sopot, gdzie doszedł do stanowiska Chef de Partie. Zdobywał doświadczenie rownież w takich restauracjach jak: London Social Eating, czy Kolonihagen Frogner i Maaemo w Oslo. Od stycznia 2015 roku jest szefem kuchni restauracji Biały Królik w hotelu Quadrille w Gdyni.

Marcin Soćko

Zawodowo winem zajmuje się od 2008 roku. Obecnie Head Sommelier restauracji Nolita w Warszawie, wcześniej przez kilka lat polecał wina w Mielżyńskim na Burakowskiej. W 2010 roku ukończył w Londynie WSET Advanced Certificate. Ponad 4 lata temu z pasji do wina wspólnie z Łukaszem Czajkowskim i Łukaszem Hryniewskim stworzyli Winemates. To kumple od wina, którzy z wielkim zaangażowaniem wyszukują ambitnych winiarzy produkujących unikalne i wysokojakościowe butelki. Wspólnie z reprezentowanymi producentami ważne są dla nich wartości poszanowania kultury, tradycji i środowiska naturalnego.

Menu

Szefowie kuchni: Justyna Słupska Kartaczowska (jadka, Wrocław), Marcin Popielarz (Biały Królik, Gdynia), Michał Arciszewski (Prowincja, Supraśl)

Sommelier: Marcin Soćko (Nolita, Warszawa, Winemates)


Amuse bouche

  • Salsa truskawkowa z zielonym pieprzem i chipsem ziemniaczanym z jęczmieniem – Michał Arciszewski
  • Bliny z węgorzem i zieloną cebulką – Justyna Słupska Kartaczowska
  • Skórka ziemniaczana z wędzoną beloną – Marcin Popielarz
  • Aperitif: Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs / Moissenet-Bonnard / Burgundia / Francja


Przystawka – Michał Arciszewski

  • Suszona polędwica z dzika na rosti ziemniaczanym, syrop sosnowy i żołędzie
  • Wino: Cinciorosso 2012 / Le Cinciole / Toskania / Włochy


Danie pierwsze – Marcin Popielarz

  • Morszczuk z maślanką i ziemniakami
  • Wino: Gruner Veltliner Gartling 2015 / Nigl / Kremstal / Austria


Middle course – Michał Arciszewski

  • Mini kartacze na carpaccio z wędzonej słoniny z oliwą pietruszkową
  • Wino: Rioja Blanco 2015 / Valenciso / Rioja / Hiszpania


Danie główne – Justyna Słupska Kartaczowska

  • Ślimaki w zielonej sałacie z różami i suszonym twarogiem
  • Wino: Pinot Gris 2015 / Tilia / Dolina Vipavy / Słowenia


Predeser – Justyna Słupska

  • Kartaczowska Galaretki: słodka, kwaśna i ostra
  • Deser – Marcin Popielarz
  • Kisiel kaszebsko malena z kozią rurą i kajmakiem
  • Wino: Suck it & See 2016 / Magpie Estate / Dolina Barossa / Australia

partner

Zobacz także